Gyakori szemmel kapcsolatos problémák

Minél korábban vesznek észre egy betegséget, annál nagyobb az esély arra, hogy meggyógyuljunk. Hogy segítsünk abban, hogy gyorsan észrevehessen minden lehetséges problémát, ez a fejezet elmagyarázza a leggyakoribb szembetegségeket és azok tüneteit, amikre felfigyelhet.

 • homályos látás
 • vörös szem és szemszárazság
 • szemallergiák
 • gyakori szembetegségek

Homályos látás

Sok ember tapasztal valamilyen látásával kapcsolatos problémát valamikor az élete során. Az szintén természetes, hogy ahogy öregszünk, úgy változik a látásunk. A homályos látást vagy azt, hogy nem vagyunk képesek ráfókuszálni a dolgokra, számos betegség okozhatja:

 • Miópia (rövidlátás)
 • Hiperópia (távollátás)
 • Asztigmia (szemtengelyferdülés)
 • Presbiópia (öregszeműség)

Ezeket az általános látásproblémákat orvosolni lehet akár kontaktlencsékkel is.

Tudjon meg többet!

Ha Ön rövidlátó, akkor gondot okoznak a távol lévő dolgok. Közelre jól lát, de csak néhány tíz centiméterig esetleg méterig. Ezen túl viszont a tárgyak homályosak és életlenek.

Ha Ön távollátó, akkor tisztán látja a távol lévő dolgokat, de nehezére esik vagy egyáltalán nem is tud közelre fókuszálni. Súlyos esetekben állandó erőfeszítést igényel, hogy bármilyen távolságban vannak is a tárgyak, rájuk fókuszáljunk.

Az asztigmia egy olyan állapot, ami sokakat érint – gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Ha Önnek asztigmiája van, akkor homályosan vagy torzítva lát minden távolságra, az asztigmia súlyosságától függően. Ez párosulhat rövid- és távollátással is.

A presbiópia egy korral összefüggő állapot, ami majdnem mindenkit érint. Ahogy az ember belép a 40-es, 50-es éveibe, egyre inkább nehezére esik a közeli dolgokra fókuszálni (például könyvre vagy újságra), különösen akkor, ha nincs elég fény. Ha nem korrigálják, a presbiópia fejfájáshoz és szemfáradtsághoz vezethet, ahányszor közelre fókuszálást igénylő munkát végez.

Időnként majdnem mindenkinek kivörösödik a szeme. Ez általában átmeneti, és aggodalomra nem ad okot.

Okozhatja:

 • fáradtság
 • allergia
 • ha az ajánlottnál tovább viseljük a kontaktlencsét
 • elégtelen lencsehigiénia
 • rosszul illesztett lencse
 • érzékenység a lencse anyagára vagy a tároló folyadékra.

A vörös szem azt is jelentheti, hogy nem a szem kap elég oxigént. Vannak nagy oxigénáteresztő képességgel bíró lencsék.

Hogy a szeme szép és egészséges maradjon:

 • csak annyi ideig viselje a lencséit, ameddig az optikusa javasolja
 • kövesse a javasolt tisztítási lépéseket
 • mosson kezet, mielőtt hozzányúlna a lencséjéhez
 • védje a lencsét a károsodástól, a túlzott melegtől és hidegtől

Ha a vörös szem mellé fájdalom vagy életlen látás is társul, akkor azonnal keresse fel szemészét!

Az ember szemét normálisan egy egészséges és kényelmet jelentő nedvréteg fedi. Azonban a túlfűtött vagy légkondicionált szoba, a túl sok számítógép-használat, a füst, a por vagy a szél felboríthatja ezt az egyensúlyt, ami ahhoz vezet, hogy kiszárad a kontaktlencse, az ember pedig száraznak és irritáltnak érzi a szemét.

Bár az ember szeme magától regenerálódik, van néhány dolog, amivel mi is segíthetünk:

 • próbálja ki az optikusa által ajánlott nedvesítő szemcseppet
 • csak annyi ideig viselje a lencséit, ameddig az optikusa javasolja
 • tisztítsa meg alaposan a lencséjét, hogy minél kevesebb legyen a felületén a lerakódás és más szennyeződés
 • pislogjon többet, hogy a nedvréteg, ami védi a szemet, megmaradjon
 • ha gyakran szenved szemszárazságtól, amikor kontaktlencsét visel, akkor fontoljon meg egy szilikon hidrogél lencsét, amit arra terveztek, hogy fenntartsa a nedvességet. Ilyen például a naponta eldobható lencse, vagy a hosszabb viselési idejű lencse.

A szem allergiás tünetei

Az ember szeme könnyű célpont minden allergén és irritáló anyag számára, mert a bőrhöz hasonlóan védelem nélkül érintkezhet velük és érzékeny. A szem allergiás tüneteit allergiás kötőhártya-gyulladásként is ismerjük, és a lakásban illetve a szabadban található allergénekre, pollenekre, penészre, poratkákra vagy állatszőrökre adott reakció. Amikor ezek bejutnak a szembe, akkor a kötőhártya, a szemhéj belsejét borító és a szemgolyót nedvesen tartó szövet gyulladását okozzák. Ezek nem fertőzőek. Más irritáló anyagok, mint a por és a füst, a klór és még a vírusok és baktériumok is hozzájárulhatnak a szem allergiás tüneteihez, vagy azoknál is allergiához hasonló tüneteket válthatnak ki, akik egyébként nem allergiásak. Bizonyos gyógyszerek és kozmetikumok szintén okozhatnak ilyen tüneteket. Az allergiás szem tünetei Ha a szem allergént vagy más irritáló anyagot észlel, akkor a szervezet kibocsátja a hisztaminnak nevezett vegyületet, ami viszont gyulladást okoz. Az allergiás tünetek ennek a gyulladásnak az eredményei. Ezek a tünetek a vörös, viszkető, égő, könnyező, dagadt szem, és az érzés, mintha homok ment volna bele. Ezekhez társulhat orrfolyás, orrviszketés, tüsszögés, köhögés vagy akár homloktáji fejfájás is. Azt is tapasztalhatja, hogy a látása átmenetileg homályos, saját magát zavartnak, terméketlennek vagy fáradtnak érezheti. Hogy elkerüljön minden kellemetlenséget vagy viszketést, ami az allergiával együtt járhat, próbálja ki a napi használatú lencsét – hiszen ha mindennap egy friss, új lencsét tesz be, azzal kevesebb por, pollen és más irritáló anyag rakódhat le a lencsére, mint az újra és újra viselt lencséknél.

Gyakori szembetegségek, ha időben észreveszik, akkor sok szembetegség gyógyítható, köztük az alábbiak:

Akárcsak egy autógumiban, a szemben is van belső nyomás. A glaukóma pedig annak az eredménye, hogy nincs megfelelően szabályozva ez a nyomás. Ha túl nagy a nyomás a szemben, az károsíthatja a szem mögötti törékeny idegeket. Ha nem kezelik, a glaukóma akár vaksághoz is vezethet. Ha Önnek glaukómája van, akkor könnyen lehet, hogy egyáltalán nem észleli ennek tüneteit, és a látása is teljesen normálisnak tűnhet. Emiatt nagyon fontos, hogy rendszeresen megvizsgáltassa a szemét glaukómára is, különösen a kor előrehaladtával. Az évenként elvégzett szemvizsgálat során a szemész hamar felfedezheti, hogy Önnek glaukómája van, és így segíthet megőrizni szeme egészségét. Mivel sok esetben örökletes tényezők is közrejátszanak a glaukóma kialakulásában, még inkább fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesse a szemét, ha van olyan családtagja, akinél fennáll ez a betegség. Korai stádiumában a glaukóma könnyen kezelhető szemcseppekkel. Súlyosabb esetekben a kezelés lézeres vagy sebészeti műtétet is magába foglalhat. Azokat az idegeket, amelyek már megsérültek, nem lehet helyreállítani, viszont a még egészségeseket meg lehet védeni. Mindenképpen végeztessen évente szemvizsgálatot! Jelentkezzen be szemészéhez még ma!

Ha Önnek valamilyen hályog van a szemén, akkor a szeme természetes lencséje ködös, homályos. A hályogok általában a korral alakulnak ki, ugyanakkor néhány esetben a genetikai hajlam fiataloknál is okozhat hályogot. Ha Önnél kezd kialakulni egy hályog, akkor azt onnan veheti észre, hogy a látása egyre bizonytalanabb, a fényt egyre ragyogóbbnak érzékeli, és kényelmetlenséget okoz éjszaka vezetni. Amikor ez történik, akkor a szem természetes lencséjét el kell távolítani, és ki kell cserélni egy műanyagból készült szintetikus lencsére. Ez az egyik leggyakoribb operáció a világon. Az UV-fény gyorsítja a hályogok kialakulását, ezért nagyon fontos, hogy napszemüveggel és UV-szűrős kontaktlencsével védjük a szemet. Vannak kontaktlencsébe beágyazott UV-szűrővel rendelkező lencsék, így a lencse egész évben védelmet nyújt szemének. Ha azt veszi észre, hogy ködösebben lát, mindenképpen keresse fel szemész szakorvosát!

Az UV-szűrős lencse nem helyettesíti az UV-szűrős napszemüveget, mert nem takarják teljesen a szemet és környékét.